Acció comunitària
EL PDC Sagrada Família es fonamenta en el principis i bases de l’acció comunitària; entenem per acció comunitària aquells processos de transformació (què fem?) que promouen i treballen les relacions entre els membres d’un determinat espai social (barri, col·lectiu, etc.) per aconseguir (per què ho fem?) una millora de les condicions de vida i convivència –el benestar quotidià- de les persones de les persones d’un territori promovent (com ho fem?) el treball amb tots els agents de la comunitat (veïnat, entitats, serveis i Administració) per a que siguin protagonistes de les seves transformacions.
[1] Guia operativa d’acció comunitària. Ajuntament de Barcelona.
A nivell metodològic el PDC és:

Un procés educatiu, on tothom que hi participa té la capacitat d’ensenyar i d’aprendre, com una gran escola de participació i del treball en xarxa.

Un procés de reflexió-acció: definició de les prioritats del PDC amb els diferents agents socials, disseny i consolidació de projectes a partir de les taules i comissions de treball, avaluació en procés, incorporació de noves reflexions.

Un procés obert i canviant, que es va adaptant als canvis i generant respostes en funció de les necessitats del territori i de les oportunitats/amenaces que s’hi generen.

Un procés inclusiu que té en compte les desigualtats socials i que potencia la millora de la qualitat de vida dels col·lectius amb més dificultats, així com la seva participació.

Un procés que busca l’enfortiment ciutadà, l’apoderament i l’autogestió, de manera que els projectes desenvolupats des del PDC puguin, en algun moment, funcionar de forma autònoma.

Un procés emmarcat en un territori, concretament en el barri de Sagrada Família, que pretén teixir vincles entre entitats, serveis, equipaments, veïns i veïnes i l’Administració pública a nivell territorial.